Inspiratiebronnen

Af en toe word ik door een persoon of door een boek van een auteur “gegrepen”. Wat mij dan heeft geraakt, deel ik hier graag!

Robert Moore en Douglas Gillette: Koning, Krijger, Magiër en Minnaar

Verrassend hoe in dit boek al mijn draadjes en kennis bij elkaar komen! De Oosterse geschiedenis, de Westerse geschiedenis, de verschillende godsdiensten, wat ik heb gelezen over Tao, Tantra en andere persoonlijke ontwikkelingspaden.
Mijn achting voor het werk van psychologen, en met name Jung, is enorm gestegen. De universele toepassing van de universele archetypen, door Robert Moore samengevat in de de Koning, de Krijger, de Magiër en de Minnaar (En ook die van de vrouwelijke tegenhangers) is geweldig!

en de Minnaar (En ook die van de vrouwelijke tegenhangers) is geweldig!

Met dank aan Arthur Rep, die dit handzame boek van Robert Moore vanuit het Engels in het Nederlands heeft vertaald!

David Deida: De kracht van echte mannen

Door de een bejubeld, door de ander verguisd, David Deida biedt in ieder geval een nieuw perspectief voor de moderne man, die (onder andere door de Me Too beweging) in verwarring is geraakt of en zoja op welke wijze hij ‘de vrouw’ mag benaderen.
Voor mij is de essentie: De vrouw mag nog zo’n belangrijke rol in het leven van een man spelen, maar wil je de dynamiek in de relatie gezond houden (óók in het voordeel van de vrouw!) dan moet je jouw levensmissie voorop stellen en niet je vrouw.
Daarmee biedt je gelijkwaardigheid en heeft de vrouw de ruimte om haar eigen ontwikkeling vorm te geven. En juist door het nastreven van jouw levensmissie, voedt je de relatie met je partner!

Robert Glover: No more mr. Nice Guy

Ik begon dit boek in de avond te lezen. Na het derde hoofdstuk heb ik het weggelegd om te gaan slapen… Normaal slaap ik als een roos. Deze keer kon ik echter niet in slaap komen… Om half drie ‘s nachts maar weer uit bed gegaan, en dit boek tot het eind uitgelezen! Twee immense indrukken die het boek bij mij achterlieten:

  1. “Shit”, dat ben ik die in dat boek beschreven wordt!
  2. Nog meer “shit”: En dat dat is de uitwerking van mijn “Nice Guy gedrag” op vrouwen.

Nice Guys, zoals ik toen, denken dat het tegenovergestelde van aardig zijn, is de botterik (The “son of a bitch”) zijn. Robert Glover stelt dat het omgekeerde van een “nice guy” een “integrated male” is. Een man die alle aspecten van zichzelf accepteert. Een man die alles durft te omarmen wat hem uniek maakt: zijn kracht, zijn assertiviteit, zijn dapperheid en zijn passie.. en tegelijkertijd ook zijn imperfecties durft te omarmen, zijn fouten en zijn donkere kanten. Oftewel de Koning, de Krijger, de Magiër en de Minnaar in zichzelf heeft gevonden en erkend, inclusief de schaduwkanten!